‘Ik ben me altijd schuldig blijven voelen’
07 Mrt 2017

‘Ik ben me altijd schuldig blijven voelen’

07 Mrt 2017
1110web_ilvy2

Hoe ver ga je met eigen regie?

Verzorgenden en verpleegkundigen in de ouderenzorg maken veel mee. En soms moeten ze aangrijpende beslissingen nemen. In de ParticipatieKliniek delen ze die praktijkervaringen. Zoals deze:

‘Ik ben me altijd schuldig blijven voelen’

“Ik heb ooit een bewoonster laten vallen. Ze zou eigenlijk met een passieve tillift geholpen moeten worden, maar dat weigerde ze pertinent. En haar familie wilde het ook niet. Ze zakte tijdens het tillen door haar knieën. Ik probeerde haar op te vangen, maar we vielen samen op de grond. Mevrouw overleed kort daarna, binnen 30 dagen, zodat er een officieel onderzoek werd ingesteld. Dat was verschrikkelijk. Het had uiteindelijk geen gevolgen voor mij persoonlijk, maar ik ben me wel altijd schuldig blijven voelen. Wij vonden als team al dat het tillen met een actieve lift onverantwoord was bij deze mevrouw. Het was beter geweest als het team zich sterk had gemaakt en beter de grenzen had aangegeven. Ik vind ook dat de arts ons daarin had moeten ondersteunen. Wat telt zwaarder: de wens van de cliënt en de familie, of de veiligheid van de cliënt en de professionaliteit van de zorgverlener?”

OPROEP: hoe ver ga jij met eigen regie? Plaats een reactie of deel je eigen ervaring.

Reageer
Meer berichten
Reacties
Reageer