De ParticipatieKliniek onderzocht

De ParticipatieKliniek heeft als doel de professionele blik van verzorgenden en verpleegkundigen te kantelen. En vervolgens, met die inzichten en gewapend met concrete handvatten, in het werk de langdurende ouderenzorg te bewegen naar mooier, beter en veiliger. Lukt dat? Wat eerste resultaten van het wetenschappelijk onderzoek. Begin februari 2017 verschijnt het complete onderzoek over de 15 pilots van De ParticipatieKliniek. Onderzoeker Dr. Arjella van Scheppingen licht al een tipje van de sluier op.

Gemiddelde waardering: 8.5
Tot en met ParticipatieKliniek 10 (begin december 2016) hebben 416 verzorgenden en verpleegkundigen deelgenomen.
Afkomstig uit Brabant, Friesland, Overijssel, Gelderland, de Noord-Oost Polder, Zuid-Holland.
Ze beoordelen het event met een 8.5

Maakt De ParticipatieKliniek belofte(n) waar?
De ondertitel van De Participatie is ‘Kantel je blik, beweeg de zorg’.
Het is niet zo maar een slogan, het is het doel en de belofte.
Maakt De ParticipatieKliniek die belofte waar? 

Kantelt je blik?
• 92% van de deelnemers geeft aan dat ze nieuwe inzichten hebben opgedaan door hun ervaring als cliënt.
• Maar ook andere onderdelen geven nieuwe inzichten voor het werk, zo geven deelnemers aan. Dat geldt met name voor de onderdelen verhalen delen en spelen (80%) en de activerende workshops.
• Conclusie: De ParticipatieKliniek kantelt blikken!

kanteltjeblikstaafdiagram

Beweeg je de zorg?
Gaan deelnemers aan de slag met de ervaringen en inzichten die ze tijdens het 24-uurs event hebben opgedaan?
• Ruim 80% van de deelnemers geeft aan dat de cliëntbeleving ‘zeer zeker’ inspireert tot een andere manier van (samen)werken. Voor nog eens 18% geldt dat ‘enigszins’.
• De cliëntbeleving is daarmee de belangrijkste bewegingsgenerator. Maar ook het onderdeel ‘verhalen’ inspireert tot andere manier van (samen)werken. 70% van de deelnemers geeft aan door dit onderdeel ‘zeer zeker geïnspireerd’ tot een andere manier van (samen)werken en 27% ‘enigszins’.

beweegtdezorgstaafdiagram

Groeit de beweging?
95% van de oud deelnemers vindt het 24 uurs event dermate inspirerend en leerzaam dat zij het willen aanbevelen aan collega’s.

Dat enthousiasme is terug te zien op de facebook-pagina. In drie maanden tijd hebben maar liefst 227.655 unieke gebruikers de artikelen en filmpjes bekeken, geliked en gedeeld. Soms voorzien van mooie reacties, zoals deze:

Fransien van der Wielen, 13 december, 16.08 uur:
“Zo goed georganiseerd door een aantal zeer betrokken mensen. Je gaat echt nadenken over hoe je omgaat met je cliënt. Collega’s zijn zo enthousiast en komen met verhalen. Er is een band ontstaan die zich hopelijk alleen maar meer uitbreidt. Hier kan geen cursus teamveiligheid tegenop.”
Rilana Brouwer, 13 december, 14.39 uur:
“En nu is het alweer voorbij… Maar nog steeds ‘gesprek van de dag’. Iedereen die mee is geweest, kijkt toch weer anders naar zijn werk, heb al veel voorbeelden gehoord van collega’s! Je wordt echt wel weer even met beide benen op de grond gezet! Ik hoor mezelf dingen zeggen en zie mezelf dingen doen waar ik me juist in de kliniek aan geërgerd heb! En wat goed georganiseerd zeg, petje af!”

Het complete onderzoek
De ParticipatieKliniek levert een schat aan informatie over de wijze waarop verzorgenden en verpleegkundigen hun vak ervaren, de dilemma’s waar ze mee kampen en de oplossingen die ze daarvoor aandragen.

Verder wordt ook onderzocht of en in welke mate De ParticipatieKliniek bijdraagt aan leiderschap van verzorgenden en verpleegkundigen in hun werk, aan verdere professionalisering van het vak en aan duurzame inzetbaarheid. Na afloop van 15 events berichten we daar meer over.

Deel dit bericht

 • Mankementen

  Wil jij collega’s of vrijwilligers laten ervaren hoe het is om oud te zijn? Bestel dan een MankementenBox van De ParticipatieKliniek!

  Bestel mankementen
 • Kleine Por

  Nieuwe wegen van (samen)werken ontdekken gaat in kleine stapjes. Een kwestie van durven en doen. Van uitproberen en ontdekken. Laat je inspireren door Kleine Por.

  Geef een por
 • Vraag het Ine!

  Ine is dementiecoach. Ze geeft antwoorden op veelgestelde vragen rond dementie. Handig om te delen met mantelzorgers en vrijwilligers. En misschien heb je er zelf ook iets aan.

  Bekijk en deel
 • Bekijk het!

  Ben jij ook trots op je werk? Op wat jij betekent voor mensen in de laatste fase van hun leven? En op wat zij betekenen voor jou? Neem het op, maak een vlog!

  Vlog mee
 • Foto
 • Heppie Eppie

  Wat voor zorgtype ben jij? Speel de game Heppie Eppie, leer jezelf en elkaar kennen en maak de zorg een beetje mooier en leuker!

  Speel mee
 • Mooie verhalen

  De ouderenzorg zit boordevol verhalen. Mooie verhalen, verdrietige verhalen, hilarische verhalen. Verhalen om te delen. Schrijf je mee?

  Blog mee
 • Terugblik

  Deelname aan de events van De ParticipatieKliniek is een onvergetelijke ervaring. En soms moeilijk uit te leggen aan de thuisblijvers. Gelukkig hebben we de foto’s nog!

  Kijk mee
 • Nieuwsbrief

  Af en toe komt er een juweeltje van een verhaal langs. Of is er echt iets belangrijks te melden. Om dit niet te hoeven missen, kun je je abonneren op de ParticiNieuwsbrief.

  Abonneer