BrabantZorg (PK2)
project name

BrabantZorg (PK2)

ParticipatieKliniek nr. 2  (3/4 oktober) Opnieuw 24

ParticipatieKliniek nr. 2  (3/4 oktober)

Opnieuw 24 geweldige uren in De Participatiekliniek met medewerkers van BrabantZorg. Dank voor jullie enthousiasme, jullie indrukwekkende verhalen en de inspiratie die jullie elkaar (en ons) hebben gegeven. Er is gelachen, gehuild, gedwaald en… gepureerd. Dat leverde niet alleen mooie plaatjes op, maar ook weer bijzondere uitspraken!

“Je weet wel dat je je moet inleven in de belevingswereld van bewoners. Dat is het uitgangspunt in je werk. Maar écht snappen doe je het niet. Nu ik hier zo zit met mijn bril op waardoor ik niet goed kan zien en in een rollator, voel ik veel meer hoe het is.”

“In de nacht werden we wakker gemaakt. Eigenlijk is dit vervelend. En wij doen dit 3 x in de nacht om te kijken of iedereen nog in zijn bed ligt. We hebben nu discussie gehad met elkaar of dit wel zo nuttig is.”

“In de ochtend werden we wakker gemaakt door een verzorgende. ‘Goeiemorgen!’ en meteen de gordijnen open. Dit is best irritant, merk ik nu. Want je wordt gewoon gestoord in je eigen ochtendritme.”

“’Ik kom zo’ is een zinnetje dat ik vaak gebruik. Ik merk hier hoe vervelend dat eigenlijk is. Dat je niet meteen hulp krijgt als je erom vraagt. En dat je niet weet wanneer die hulp dan wel komt.”

“Bij pureren weet je helemaal niet meer wat het is. Je ziet dat het roomsaus is met wat stukjes, maar je weet niet dat het vlees is en champignons. Hierdoor geniet je er eigenlijk veel minder van.”

“De ervaring in een rolstoel en de afhankelijkheid die je dan hebt vond ik heel confronterend. De begeleider zei op een gegeven moment: ‘Ik laat je even staan want ik moet even bij een collega kijken.’ Toen stond ik daar. Met een wiel in een greppel. Niet wetende wanneer ze weer terug zou komen. Vreselijk vond ik dat.”

“Als ik dit had, doof, blind en in een rolstoel, dan zou ik liever dood willen. Ik ga als ik terug kom dit opschrijven. Ik ga een wilsbeschikking opstellen. Dat weet ik nu zeker. Want ik vind dit echt verschrikkelijk. Dit is geen leven.”