'De familie kwam míj condoleren'

Welke bewoner vergeet je nooit meer? William en Antoinette van Elst zijn verpleegkundige en verzorgende bij Zorgspectrum in Nieuwegein. In april 2017 verbleven ze samen 24 uur in De Participatiekliniek.

William: ‘Een tijdje terug was ik heel nauw betrokken bij de begeleiding van een bewoonster die op sterven lag. Ik ging helemaal mee in haar beleving en die van de mantelzorgers. Er heerste een grote onderlinge éénheid. Door die éénheid kon zij op een mooi pad gestuurd worden, in plaats van dat het sterven een lijdensweg werd. Op het moment dat diegene overleden was, moest ik natuurlijk allerlei formaliteiten regelen. Intussen kwam de familie langs, we kenden elkaar van de jaren dat ik daar al werkte. Zij kwamen míj condoleren. Snap je wat ik bedoel? Het gaat er niet om dat ik mijn plek wil opeisen, maar het gaat erom dat ik op zo’n moment een schakel ben in het geheel, en er onderdeel van mag zijn. Het is juíst professioneel om die plek ook in te nemen.’

'Ze wiegde heen en weer en begon mee te zingen'

Antoinette: ‘Er is bij ons een bewoonster, die vaak op haar eigen kamer zit, en geen tv en radio heeft. Er staat wel een Mariabeeld in haar kamer, ze is katholiek. Ik liep een keer binnen en vroeg: houdt u van muziek? ‘Nee, dat hoeft van mij allemaal niet’, zei ze. ‘Hebt u ooit wel muziek geluisterd?’, vroeg ik toen. ‘Jawel’, zei ze, ‘Klassiek’. Dus ik pakte toch maar mijn telefoon en zette via YouTube ‘Ave Maria’ op. En… zij ging meezingen. Ze wiegde heen en weer. Op zo’n moment springen de tranen in mijn ogen, als ik een moment van geluk zie. Dat zijn van die mooie kleine verbindingsmomentjes. Als verzorgende heb je de rust en tijd nodig om te zien wat iemand nodig heeft en welke vraag je kunt stellen om iemand te helpen. Verzorgenden doen heel veel vanuit gevoel, en dat hebben ze niet eens door. Ik zou eigenlijk willen zeggen: je moet eens weten wat je allemaal kunt, en hoe goed je daarin bent. Dat extra zintuig lijkt zo vanzelfsprekend, maar het is ook een superkracht.’

Deel dit bericht