'Ik probeer mensen nu rustiger te benaderen'

Saskia Broekman (49) is verzorgende bij Stevenserf in Heeten, een kleinschalige woonvorm van Zorggroep Raalte voor mensen met dementie.

‘Het is anders wanneer je zelf ervaart hoe het is om beperkingen te hebben. Het zelf ervaren kreeg weinig aandacht in mijn opleiding. Toen ik in De ParticipatieKliniek onder die droogkap zat met omgevingsgeluiden, besefte ik hoe geluiden bij mensen met dementie binnenkomen: zonder filter. Nu probeer ik prikkels te doseren door een gesprekje met familie of een collega in een andere ruimte te laten plaatsvinden. Of ik denk: laat ik de radio uit zetten.

In De ParticipatieKliniek sliep ik op de kamer met twee collega’s. Nou, dan ga je het ook wel even gezellig maken natuurlijk, maar ook dan komt er gewoon iemand binnen voor een controle. ’s Ochtends werden de gordijnen meteen open gedaan. Ik moest erom lachen, maar dacht tegelijk: wat irritant dat ze dat doen. Het deed me denken aan vroeger, als ik te lang in bed lag. Dan trok mijn vader de gordijnen opzij en zei: ‘hoogste tijd, mooiste weer’. Ik benader bewoners sindsdien rustiger.

Meer humor

Ik wil ook zeker proberen meer humor in mijn werk toe te passen. In De ParticipatieKliniek heb ik gezien hoeveel dat kan doen met de sfeer. We willen natuurlijk dat de bewoners zich veilig en thuis voelen, en humor kan daaraan bijdragen. Het is hun thuis, en wij mogen daarin ondersteunen. Het moet niet gaan zoals ik dat zou willen, maar zoals de bewoner dat wil. Zo was er één bewoonster die heel zorgzaam was. Wij zaten als verzorgenden altijd alleen bij het eten om te ondersteunen. Maar zij wilde dat wij ook mee aten. Want iedereen eet mee, net zoals thuis. We doen sindsdien mee met de maaltijden.’

Deel dit bericht